Mat som medisin

Mat er en viktig del av livet vårt, og det er godt kjent at hva vi spiser har stor innvirkning på helsa vår. 
«Mat er din medisin» Hippokrates, (medisinens far 460-370 f.Kr)

Mat gir oss ikke bare energi og næring, men den kan også brukes som medisin for å både forebygge og behandle enkelte sykdommer/diagnoser/plager. 

Ved å spise et balansert og næringsrikt kosthold, kan vi styrke immunsystemet vårt og redusere risikoen for sykdom. Vi kan for eksempel forebygge de fleste av våre livsstilsykdommer som høyt blodtrykk, overvekt, diabetes2, kreft, mm 

Mat kan også brukes som behandling for en rekke sykdommer. Forskning har vist at det å spise ren mat demper inflammasjon i kroppen, og enkelte matvarer har også antiinflammatoriske egenskaper som kan hjelpe til med å lindre symptomer på visse betennelser i kroppen. 

Mat kan også ha stor innvirkning på vår mentale helse. Og en rekke studier har vist at et kosthold som er rikt på omega-3 fettsyrer, kan bidra til å redusere risikoen for depresjon og angst. I tillegg kan en diett som er rik på antioksidanter, som finnes i frukt, grønnsaker og nøtter, hjelpe til med å beskytte hjernen mot skade forårsaket av oksidativt stress.

Så har vi fordøyelsen, ved å spise en diett som er rik på fiber, kan vi bidra til å opprettholde sunne tarmbakterier og redusere risikoen for fordøyelsesproblemer som blant annet forstoppelse og irritabelt tarm-syndrom. I tillegg kan matvarer som inneholder probiotika og prebiotika, bidra til å balansere tarmfloraen, som igjen er med på å styrke immunforsvaret.

Mat kan altså være en veldig effektiv medisin når den brukes på riktig måte. Ved å spise et balansert kosthold som inneholder en rekke næringsstoffer, kan vi forebygge og behandle en rekke sykdommer. Det er viktig å huske at mat ikke kan erstatte medisinsk behandling, men det kan være en verdifull del av en helhetlig tilnærming til helse og velvære.